På konsumentmarknaden är traditionella mekaniska hårddiskar snart ett minne blott. Förra året levererades över 90 procent av alla bärbara datorer med en SSD-enhet och även på den stationära sidan minskar användandet av hårddiskar i rasande takt. Med det sagt är hårddiskarnas era inte över för det – på serversidan snurrar de fortsatt vidare.

Med ökande behov av bland annat molnlagring är hårddiskar viktiga för stora datacenter, eftersom de helt enkelt är mer prisvärda sett till kapacitet. De tre största tillverkarna Seagate, Toshiba och Western Digital erbjuder alla varianter på 20 TB eller mer, med planer som sträcker sig uppåt 50 TB och större de kommande åren. Det vill Pure Storage bräcka, med SSD-enheter på 300 TB till år 2026.

För närvarande har de enheter på bland annat 24 och 48 TB. För att nå målet behöver kapaciteten alltså öka med ungefär sex gånger, något Pure Storage är optimistiska till. För att nå dagens kapaciteter används minneskretsar där celler staplas i flera lager, även kallat 3D NAND. Bland annat minnestillverkaren Micron staplar så mycket som 232 lager och flera siktar på varianter med uppåt 400 eller mer de kommande åren, vilket är vad Pure Storage menar är receptet för 300 TB i framtiden.

xqhHD2rBCVah5XNFkaVAU5.png

Det bör dock noteras att Pure Storage SSD-enheter inte riktigt ser ut som de typiska M.2-enheter som går att finna i de flesta konsumentinriktade datorer. Istället har de en proprietär teknik de kallar för Direct Flash Module (DFM), som i praktiken är modul som packas full med minneskretsar och en särskild kontrollerkrets. De är endast kompatibla med bolagets egna system, där företagslösningar är fokus.

Med det sagt är mer avancerade minneskretsar något som förr eller senare innebär enheter med högre kapacitet letar sig till konsumentmarknaden, även om det sannolikt inte blir några 300 TB-enheter för vanliga entusiaster än på ett tag.